Category - General Knowledge

Part - Awards

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. Who was first recipient of the Padma Shri?

a) Vijay Sharma
b) Ajay Gupta
c) Pratap Singh
d) Balbir Singh Sr

Ans- d) Balbir Singh Sr., a hockey player, who received the award in 1957.

2. Who was first recipient of the Param Vir Chakra?

a) Jaidev Singh
b) Vijay Agrawal
c) Major Somnath Sharma
d) Ajay Gupta

Ans- c) Major Somnath Sharma, He was posthumously awarded the medal for his exceptional bravery and sacrifice during the Indo-Pakistani War of 1947-48.

3. Who was first recipient of the Maha Vir Chakra?

a) Ajay Kushwaha
b) Brigadier Rajinder Singh
c) Rajesh Pramanik
d) Monindar Singh

Ans- b) Brigadier Rajinder Singh, who was awarded the medal posthumously on December 30, 1949.

4. Who was first recipient of the Ashoka Chakra?

a) Jaidev Singh
b) Major Somnath Sharma
c) Havildar Bachittar Singh
d) Ajay Kushwaha

Ans- c) Havildar Bachittar Singh, who was posthumously awarded the highest peacetime military decoration in 1952 for his conspicuous bravery during Operation Polo in 1948.

4. Who was the was first musician to be awarded the Padma Bhushan?

a) Nitesh Singh
b) Prakash Verma
c) M.S. Subbulakshmi
d) A.R. Rahman

Ans- c) M.S. Subbulakshmi, in 1954.

5. When Shaurya Chakra was established?

a) 1951
b) 1952
c) 1953
d) 1954

Ans- b) 1952, The Shaurya Chakra was established in 1952 as the "Ashoka Chakra Class-III" and was renamed Shaurya Chakra in 1967.

6. When Arjuna Award was established?

a) 1959
b) 1960
c) 1961
d) 1952

Ans- c) 1961.

7. Who was the first Cricketer to be awarded the Arjun Award?

a) Kapil Dev
b) Salim Durrani
c) D.B. Deodhar
d) Gundappa Vishwanath

Ans- b) Salim Durrani, year 1961.

8. Who was the first Cricketer to be awarded the Padma Shri?

a) Ravichandran Ashwin
b) Salim Durrani
c) Vijay Hazare
d) Polly Umrigar

Ans- c) Vijay Hazare, year 1960.

9. Who was the first Cricketer to be awarded the Padma Bhushan?

a) Shikhar Dhawan
b) Ajay Jadeja
c) C. K. Nayudu
d) Nayan Mongia

Ans- c) C. K. Nayudu , year 1956.

10. Who was the first Actress to be awarded the Padma Shri?

a) Asha Parekh
b) Vaijanti Mala
c) Aishwarya Rai
d) Nargis Dutt

Ans- d) Nargis Dutt, in 1958.

11. Who was the first recipient of the Jnanpith Award?

a) Vijay Kamraj
b) G. Sankara Kurup
c) Kapil Dev
d) Divya Bharti

Ans- b) G. Sankara Kurup, in 1965.

12. Who was the first recipient of Jawaharlal Nehru Award for International Understanding?

a) Tim Martin
b) U Thant
c) Hashim Ali
d) William Hank

Ans- b) U Thant, Secretary-General of the United Nations, who received the award in 1965.

13. Who was the first recipient of the Sahitya Akademi Award?

a) R. K. Narayan
b) Munshi Premchand
c) Makhanlal Chaturvedi
d) Ramdhri Singh Dinkar

Ans- c) Makhanlal Chaturvedi, in 1955.

14. Who was the first recipient of the Vyas Samman?

a) Ajay Verma
b) Ram Vilas Sharma
c) Makhanlal Chaturvedi
d) Satish Chandra Shrama

Ans- b) Ram Vilas Sharma, in 1991.

15. Who was the first recipient of The International Gandhi Peace?

a) Dr. A. T. Ariyaratane
b) Girdhar Verma
c) Madhav Sinha
d) Ajay Pramanik

Ans- a) Dr. A. T. Ariyaratane, in 1995.

16. Who was the first recipient of Sangeet Natak Akademi Awards?

a) Udham Singh
b) Kishor Kumar
c) Mushtaq Hussain Khan
d) Sadik Khan

Ans- c) Mushtaq Hussain Khan, in 1992.

17. Who was the first recipient of Dadasaheb Phalke Award?

a) Devika Rani
b) Asha Parekh
c) Nandita Das
d) Hema Malini

Ans- a) Devika Rani, in 1969.

18. Who is the most recent Dadasaheb Phalke Award recipient?

a) Rahul Dev
b) Amitabh Bachchan
c) Amol Palekar
d) Mithun Chakraborty

Ans- d) Mithun Chakraborty, for the year 2022.

19. Who was the first Actor to get Filmfare Awards?

a) Dev Ananad
b) Dilip Kumar
c) Raj Kapoor
d) Baljit Sahni

Ans- b) Dilip Kumar, in 1954 for Daag.

20. Who was the first Actress to get Filmfare Awards?

a) Vaijanti Mala
b) Meena Kumari
c) Hema Malini
d) Yogita Bali

Ans- b) Meena Kumari, in 1955 for Baiju Bawra.

21. Who was the first Actress to get National Film Awards?

a) Jaya Prada
b) Meena Kumari
c) Hema Malini
d) Nargis Dutt

Ans- d) Nargis Dutt, for Raat Aur Din.

22. Who was the first Actor to get National Film Awards?

a) Dev Anand
b) Uttam Kumar
c) Kishore Kumar
d) Raj Kapoor

Ans- b) Uttam Kumar.

23. Who was the first Indian to get Nobel Prize?

a) Subrahmanyan Chandrasekhar
b) C.V. Raman
c) Rabindranath Tagore
d) Amartya Sen

Ans- c) Rabindranath Tagore, in 1913.

24. Who was the first boxer to receive the Arjuna Award?

a) Ajay Kumar
b) Vikas Verma
c) Rajendra Singh
d) L. Buddy D'Souza

Ans- d) L. Buddy D'Souza, in 1961.

25. Who was the first female to receive the Arjuna Award?

a) karnam malleswari
b) N. Lumsden
c) Preeti Singh
d) anju bobby george

Ans- b) N. Lumsden, in 1961.