Category - General Knowledge

Part - Crops

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. Which State is the Largest Producer of Sugarcane in India?

a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Karnataka
d) Bihar

Ans- b) Uttar Pradesh, 2252.2 lakh tons

2. Which State is the Largest Producer of Potatoes in India?

a) Punjab
b) Jharkhand
c) Madhya Pradesh
d) Uttar Pradesh

Ans- d) Uttar Pradesh, 15.89 million tonnes

3. Which State is the Largest Producer of Groundnuts in India?

a) Bihar
b) Gujarat
c) Karnataka
d) Haryana

Ans- b) Gujarat, 46,45,520 tonnes

4. Which State is the Largest Producer of Soybean in India?

a) Haryana
b) Jharkhand
c) Madhya Pradesh
d) Odisha

Ans- c) Madhya Pradesh, 5.47 million tonnes (2023-24)

5. Which State is the Largest Producer of Rubber in India?

a) Tripura
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Kerala

Ans- d) Kerala, 490,960 tons (2024-25)

6. Which State is the Largest Producer of Coffee in India?

a) Telangana
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Gujarat

Ans- c) Karnataka, 2.3 lakh metric tonnes

7. Which State is the Largest Producer of Papaya in India?

a) Tamil Nadu
b) Gujarat
c) Odisha
d) Bihar

Ans- b) Gujarat, 1,050.21 kilotonnes (2023-24)

8. Which State is the Largest Producer of Rice in India?

a) Madhya Pradesh
b) West Bengal
c) Chhattisgarh
d) Bihar

Ans- b) West Bengal, 15 million metric tons

9. Which State is the Largest Producer of Onion in India?

a) Odisha
b) Jharkhand
c) Madhya Pradesh
d) Maharashtra

Ans- d) Maharashtra, 8,602.00 kilotonnes (2023-24)

10. Which State is the Largest Producer of Tomato in India?

a) Telangana
b) Madhya Pradesh
c) Karnataka
d) Gujarat

Ans- b) Madhya Pradesh, 3498.26 Kilotonnes (2023-24)

11. Which State is the Largest Producer of Bajara in India?

a) Andhra Pradesh
b) Assam
c) Rajasthan
d) Bihar

Ans- c) Rajasthan, 1,951.18 kilotonnes (2021-22)

12. Which State is the Largest Producer of Chilli in India?

a) Jharkhand
b) Kerala
c) Odisha
d) Andhra Pradesh

Ans- d) Andhra Pradesh, 1,185.26 kilotonnes (2023-24)

13. Which State is the Largest Producer of Cotton in India?

a) Punjab
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) Odisha

Ans- c) Maharashtra, 89.10 lakh bales (2024-25)

14. Which State is the Largest Producer of Bitter Gourd in India?

a) Bihar
b) Madhya Pradesh
c) Jharkhand
d) Telangana

Ans- b) Madhya Pradesh, 333.88 kilotonnes (2023-24)

15. Which State is the Largest Producer of Brinjal in India?

a) Madhya Pradesh
b) Haryana
c) Bihar
d) West Bengal

Ans- d) West Bengal, 3096.8 kilotonnes (2023-24)

16. Which State is the Largest Producer of Coriander in India?

a) West Bengal
b) Punjab
c) Odisha
d) Madhya Pradesh

Ans- d) Madhya Pradesh, 456.72 kilotonnes. (2023-24)

17. Which State is the Largest Producer of Marigold in India?

a) Uttar Pradesh
b) West Bengal
c) Odisha
d) Madhya Pradesh

Ans- d) Madhya Pradesh, 329.27 kilotonnes (2023-24)

18. Which State is the Largest Producer of Carrot in India?

a) Manipur
b) Punjab
c) Nagaland
d) Goa

Ans- b) Punjab, 596.74 kilotonnes (2023-24)

19. Which State is the Largest Producer of Coconut in India?

a) Bihar
b) Jharkhand
c) Tamil Nadu
d) Karnataka

Ans- b) Karnataka, 5008.53 kilotonnes (2023-24)

20. Which State is the Largest Producer of capsicum in India?

a) Uttar Pradesh
b) Jharkhand
c) West Bengal
d) Bihar

Ans- c) West Bengal, 162.24 kilotonnes (2023-24)

21. Which State is the Largest Producer of Jute in India?

a) West Bengal
b) Uttar Pradesh
c) Assam
d) Bihar

Ans-a) West Bengal, 7592.76 thousand bales (2024)

22. Which State is the Largest Producer of Radish in India?

a) Uttar Pradesh
b) Jharkhand
c) West Bengal
d) Tripura

Ans- c) West Bengal, 575.66 kilotonnes (2023-24)

23. Which State is the Largest Producer of Apple in India?

a) Uttarakhand
b) Himachal Pradesh
c) Sikkim
d) Bihar

Ans- b) Himachal Pradesh, 580.30 kilotonnes (2023-24)

24. Which State is the Largest Producer of strawberry in India?

a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Bihar
d) Odisha

Ans- b) Maharashtra, 5.95 kilotonnes (2024-25)

25. Which State is the Largest Producer of mushroom in India?

a) Bihar
b) Andhra Pradesh
c) Uttarakhand
d) Mizoram

Ans- a) Bihar, 42.19 kilotonnes (2024-25)