Category - General Knowledge

Part - Geography

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. What is the name of largest lake of India?

a) Vembanad Lake
b) Wular Lake
c) Shakambari Jheel
d) Kolleru Lake

Ans- a) Vembanad Lake, Kerala, Area- 2033km2.

2. What is the name of largest Saltwater lake of India?

a) Sambhar Salt Lake
b) Pulicat Lake
c) Chilika Lake
d) Shakambari Jheel

Ans- c) Chilika Lake, Odisha, Area- 1165km2.

3. What is the name of largest Sweetwater lake of India?

a) Wular Lake
b) Dal Lake
c) Kolleru Lake
d) Dhebar Lake

Ans- a) Wular Lake, Jammu and kashmir, Area- 189km2.

4. What is the name of largest river of India by length?

a) Ganga
b) Narmada
c) Mahanadi
d) Chambal

Ans- a) Ganga, Length- 2,525-kilometre.

5. What is the name of largest river of India by volume of water?

a) Narmada
b) godavari
c) Brahmaputra River
d) Ganga

Ans- c) Brahmaputra River .

6. What is the name of driest area in India?

a) Jaisalmer
b) Kachchh
c) Nagpur
d) Jaipur

Ans- a) Jaisalmer.

7. What is the name of wettest area in India?

a) Agumbe
b) Amboli
c) Mawsynram
d) Mahabaleshwar

Ans- c) Mawsynram.

8. What is the name of oldest mountain range in India?

a) Aravalli
b) Himalayas
c) Satpura
d) Girnar

Ans- a) Aravalli.

9. Which national park is famous for lion in India?

a) bandhavgarh
b) kaziranga
c) Gir
d) Ranthambore

Ans- c) Gir.

10. What is the name of biggest national park of India?

a) Hemis
b) kaziranga
c) Gir
d) Gangotri

Ans- a) Hemis, Area- 4400km2.

11. Which state has the highest number of national parks in India?

a) Andhra Pradesh
b) Himachal Pardesh
c) Uttar Pardesh
d) Madhya Pardesh

Ans- d) Madhya Pardesh, Total- 11.

12. Which state has the highest no. of Towns?

a) Madhya Pardesh
b) Tamil Nadu
c) Uttar Pardesh
d) Maharashtra

Ans- b) Tamil Nadu, Total - 832.

13. Which state has highest number and longest length of National Highways in India?

a) Maharashtra
b) Uttar Pardesh
c) Rajasthan
d) Karnataka

Ans- a) Maharashtra, Totla - 18,462 kilometers as of July 2025.

14. What is the name of longest National Highways of India ?

a) NH 48
b) NH 44
c) NH 30
d) NH 52

Ans- b) NH 44, Srinagar to Kanyakumari, Total length- 3745km.

15. What is the name of deepest point on land in India ?

a) Gwalior region
b) Jodhpur region
c) Nagpur region
d) Kuttanad region

Ans- d) Kuttanad region, Kerala, Depth −2.2 meters (−7.2 feet).

16. What is the name of deepest sea point in India?

a) Java Trench (Sunda Trench)
b) Horizon Deep
c) Molloy Deep
d) South Sandwich Trench

Ans- a) Java Trench (Sunda Trench), Depth - 7725meters.

17. What is the name of Biggest district (By Size) in India?

a) Jaisalmer
b) Jodhpur
c) Kachchh
d) Kurnool

Ans- c) Kachchh.

18. What is the name of Deepest river of India?

a) Brahmaputra
b) Kaveri
c) Bhima
d) Tungabhadra

Ans- a) Brahmaputra, Deepest point is 380 feet.

19. What is the name of the tallest Building of India?

a) Lokhandwala Minerva
b) Omkar 1973
c) Palais Royale
d) Piramal Aranya Arav

Ans- c) Palais Royale, Maharashtra, 320 metres, 88 Floors.

20. What is the name of the tallest Statue of India?

a) Statue of Unity
b) Statue of Belief
c) Statue of Equality
d) Statue of Social Justice

Ans- a) Statue of Unity, this is the statue of Sardar Vallabhabhai patel, Location- Gujarat, Hight- 182meters.

21. Which state has highest number of urban population in India?

a) Maharashtra
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Uttar Pradesh

Ans- a) Maharashtra, approximately 50.83 million.

22. Which state has highest number of rural population in India?

a) Madhya Pradesh
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Uttar Pradesh

d) Uttar Pradesh, 155 million people, 2011 Census.

23. What is the name of The highest motorable road in India?

a) Khardung La
b) Marsimik La
c) Chang La
d) Umling La

Ans- d) Umling La, approximately 5,883 meters (19,300 feet).

24. Name of southernmost point of Indias territory of India?

a) Nanda Devi
b) Indira Point
c) Sir Creek
d) Cape Comorin

Ans-b) Indira Point, Andaman and Nicobar Islands.

25. Name of westernmost point of Indias territory of India?

a) Indira Col
b) Kibithu (or Kibithoo)
c) Guhar Moti
d) Viluppuram

Ans-c) Guhar Moti, a village in the Kutch district of Gujarat, situated near Sir Creek.