Category - General Knowledge
Part - Industries
Question No. - 25
Time - 25 Minuts
1. Which is the biggest oil refinery plant in India?
a) Vadinar Refinery
b) Jamnagar Refinery
c) Mangalore Refinery
d) Paradip Refinery
Ans- b) Jamnagar Refinery, Gujarat, Commissioned - 14 July 1999.
2. Which is the biggest Copper plant in India?
a) Kutch Copper Ltd
b) Sterlite Copper Industries
c) Hindalco
d) Hindustan Copper Limited
Ans- a) Kutch Copper Ltd, built by the Adani Group in Mundra, Gujarat.
3. Where was the first jute mill is established in India?
a) 1852
b) 1854
c) 1855
d) 1856
Ans- c) Established in 1855 at Rishra, near Kolkata, by George Acland.
4. Which is the biggest power plant in India?
a) Vindhyachal Thermal Power Station, Madhya Pradeh
b) Sanjay Gandhi Thermal Power Station, Madhya Pradeh
c) Tiroda Thermal Power Plant, Maharashtra
d) Mundra Thermal Power Station, Gujarat
Ans- a) Vindhyachal Thermal Power Station in Madhya Pradesh, a coal-fired power plant with an installed capacity of 4,760 MW.
5. Which is the biggest steel plant in India?
a) JSW Steel's Vijayanagar Works
b) Evonith Metallics Wardha Steel Plant
c) IISCO Steel Plant
d) Mundra Thermal Power Station, Gujarat
Ans- a) JSW Steel's Vijayanagar Works.
6. Which is the largest manufacturer and processor of plastics in india?
a) Nilkamal Ltd
b) Supreme Industries Limited
c) General Plastic Industries LLP
d) Finolex Industries Ltd
Ans- b) Supreme Industries Limited, operations spread across 29 plants and the ability to handle over 640,000 tonnes of polymer annually.
7. Which is the biggest two-wheeler exporter of India?
a) Bajaj Auto
b) TVS Motor
c) Honda
d) hero motocorp
Ans-a) Bajaj Auto.
8. Which is the largest pharmaceutical companies in India?
a) Dr. Reddy's Laboratories Ltd.
b) Cipla
c) Mankind Pharma Ltd.
d) Sun Pharmaceutical Industries Ltd.
Ans-d) Sun Pharmaceutical Industries Ltd.
9. Which is the largest Car Producaer in India?
a) Hyundai
b) Mahindra & Mahindra
c) Maruti Suzuki
d) Tata Motors
Ans-c) Maruti Suzuki produced 2 million units in the 2024 calendar year, achieving this milestone on December 16, 2024.
10. Which is the largest two-wheeler company in India?
a) TVS Motor Company
b) Hero MotoCorp
c) Bajaj Auto
d) Honda Motorcycle and Scooter India (HMSI)
Ans-b) Hero MotoCorp, Hero MotoCorp sold the most two-wheeler units in India in 2024, totaling 59.11 lakh units.
11. Which is the leading smartphone brands in India?
a) Samsung
b) Vivo
c) Xiaomi
d) Realme
Ans-b) Vivo, 16.50% Market Share in india.
12. Which is the leading newspaper brands in India?
a) Amar Ujala
b) Dainik Jagran
c) The Times of India
d) Dainik Bhaskar
Ans-d) Dainik Bhaskar.
13. Which is the biggest News Media Brands brands in India?
a) Zee Media Corporation Limited (ZMCL)
b) Network18
c) India Today Group
d) Times Now
Ans-b) Network18 holds the largest market share among news networks.
14. Which is the first steel plant in India?
a) Tata Iron and Steel Company (TISCO)
b) Alloy Steel Plant
c) Durgapur Steel Plant
d) IISCO Steel Plant
Ans-a) Tata Iron and Steel Company (TISCO) in Jamshedpur, Jharkhand, which was founded by Jamshetji Tata in 1907. Production of pig iron began in 1911, followed by steel in 1912.,
15. Which is the first power plant in India?
a) KSK Mahanadi Power Project
b) Tirora Thermal Power Station
c) Sidrapong Hydroelectric Power Station
d) Wanakbori Thermal Power Station
Ans-c) Sidrapong Hydroelectric Power Station, commissioned in 1897 near Darjeeling, is considered the first power plant in India, that was 130 kW plant.
16. Which is the biggest and leading air conditioner company in India?
a) Daikin Airconditioning India Private Limited
b) Blue Star Limited
c) LG Electronics India Private Limited
d) Voltas
Ans-d) Voltas, 2024 Revenue - USD 1,497.81 Million.
17. Which is the first commercially successful cloth mill in India?
a) Vardhman Textiles
b) Raymond Limited
c) Bombay Spinning and Weaving Company
d) Arvind Limited
Ans-c) Bombay Spinning and Weaving Company, established in Bombay (now Mumbai) in 1854 by Cowaszee Nanabhoy Davar.
18. Where is the first Bio-tech park of UttarPradesh?
a) Gazipur
b) Kanpur
c) Lucknow
d) Meerut
Ans- c) Lucknow.
19. Which is the largest Galss plant in India?
a) Asahi India Glass Ltd.
b) Borosil Renewables Ltd.
c) La Opala RG Ltd.
d) Saint-Gobain India Pvt. Ltd.
Ans-a) Asahi India Glass Ltd. (AIS), also known as AIS Glass. It was established in 1986.
20. Which is the largest tiles brand and manufacturer in India?
a) Somany Ceramics
b) Future Stiles (Designer Tiles Manufacturer)
c) Kajaria Ceramics
d) Asian Granito India Ltd (AGL)
Ans-c) Kajaria Ceramics, It was founded in 1988.
21. Which is the largest Cement brand in India?
a) Shree Cement
b) UltraTech Cement
c) Ambuja Cement
d) Dalmia Cement
Ans-b) UltraTech Cement, capacity of 152.70 million tonnes per annum.
22. Which is the biggest television brand in India ?
a) LG
b) Samsung
c) Sony
d) TCL
Ans-b) Samsung, consistently holding the top position since 2017 and leading in the first half of 2025.
23. Which is the largest bicycle production company in India?
a) Avon Cycles
b) Atlas Cycles
c) Hero Cycles
d) Montra Cycles
Ans-c) Hero Cycles, Capacity of over 7.5 million cycles and a market share of over 43 percent. Founded in 1956.
24. Which is the biggest desktop brand in India?
a) Intex
b) Lenovo
c) HP
d) Dell
Ans-c) HP with the highest market share.
25. Which is the biggest beverage brand in India ?
a) Parle Agro
b) PepsiCo
c) Coca-Cola Company
d) Reliance Industries
Ans-c) Coca-Cola Company with the highest market share.