Category - General Knowledge
Part - Power
Question No. - 25
Time - 25 Minuts
1. Which is the biggest power plant in India?
a) Vindhyachal Thermal Power Station, Madhya Pradeh
b) Sanjay Gandhi Thermal Power Station, Madhya Pradeh
c) Tiroda Thermal Power Plant, Maharashtra
d) Mundra Thermal Power Station, Gujarat
Ans- a) Vindhyachal Thermal Power Station in Madhya Pradesh, a coal-fired power plant with an installed capacity of 4,760 MW.
2. Which is the first power plant in India?
a) KSK Mahanadi Power Project
b) Tirora Thermal Power Station
c) Sidrapong Hydroelectric Power Station
d) Wanakbori Thermal Power Station
Ans-c) Sidrapong Hydroelectric Power Station, commissioned in 1897 near Darjeeling, is considered the first power plant in India, that was 130 kW plant.
3. Which is the largest nuclear plant in India ?
a) Madras Atomic Power Station
b) Koyna Hydroelectric Project
c) Kudankulam Nuclear Power Plant (KKNPP)
d) Kaiga Atomic Power Station
Ans-c) Kudankulam Nuclear Power Plant (KKNPP), located in the Tirunelveli district of Tamil Nadu. It has a planned capacity of 6,000 MW.
4. Which is the the biggest hydropower plant in India?
a) Tehri Hydropower Complex
b) Koyna Hydroelectric Project
c) Srisailam Dam
d) Nathpa Jhakri Dam
Ans-a) Tehri Hydropower Complex in Uttarakhand, with a total installed capacity of 2,400 MW.
5. Which is the first nuclear plant in India ?
a) Narora Atomic Power Station
b) Kakrapar Atomic Power Station
c) Rawatbhata Atomic Power Station
d) Tarapur Atomic Power Station (TAPS)
Ans-d) Tarapur Atomic Power Station (TAPS), located in Tarapur, Maharashtra, which began commercial operation on October 28, 1969.
6. Which is the first thermal power plant in India?
a) Sasan Ultra Mega Power Plant
b) Rihand Thermal Power Station
c) Hussain Sagar Thermal Power Station
d) Tiroda Thermal Power Plant
Ans-c) Hussain Sagar Thermal Power Station, located in Hyderabad, Telangana, which opened in 1920.
7. What is the total solar power capacity in India?
a) 95.00 GW
b) 119.02 GW
c) 125.04 GW
d) 129.03 GW
Ans-c) 119.02 GW by July 31, 2025.
8. What is the total thermal power capacity in India?
a) 220 GW
b) 230 GW
c) 240 GW
d) 250 GW
Ans-c) 240 GW as of June 2025.
9. Which is the largest solar power plant in India?
a) Rewa Ultra Mega Solar
b) Pavagada Solar Park (Shakti Sthala)
c) Bhadla Solar Park
d) Kurnool Ultra Mega Solar Park
Ans-c) Bhadla Solar Park, Bhadla Solar Park in Rajasthan, with an installed capacity of 2,245 MW (megawatts). Located in the Jodhpur district.
10. What is the hydropower operational capacity in India?
a) 39.63
b) 49.63
c) 59.63
d) 69.63
Ans-c) 49.63 GW as of August 2025.
11. What is the first solar power plant in India?
a) NP Kunta
b) Charanka Solar Park
c) Kamuthi Solar Power Project
d) Charanka Solar Par
Ans-d) Charanka Solar Park in Gujarat, inaugurated in 2012 with a capacity of 214 MW.
12. Which is the state with the highest installed electricity generation capacity in India?
a) Maharashtra
b) Rajasthan
c) Gujarat
d) Madhya Pradesh
Ans-c) Gujarat as of July 2025.
13. Which is the state with the highest installed solar power capacity in India?
a) Maharashtra
b) Rajasthan
c) Gujarat
d) Madhya Pradesh
Ans-b) Rajasthan, 17.8 GW as of 2023.
14. Which is the state with the highest installed thermal power capacity in India?
a) Madhya Pradesh
b) Karnataka
c) Chhattisgarh
d) Maharashtra
Ans-d) Maharashtra.
15. Which is the state with the highest installed hydropower power capacity in India?
a) Madhya Pradesh
b) Karnataka
c) Chhattisgarh
d) Maharashtra
Ans-b) Karnataka as of March 2022.
16. Which is the state with the highest nuclear power capacity in India?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Jharkhand
d) Kerala
Ans-a) Tamil Nadu.
17. Which is the largest private thermal power plant in India?
a) Tata Power's Mundra Ultra Mega Power Project
b) Adani Mundra Thermal Power Plant
c) JSW Energy's Vijayanagar Power Plant
d) Reliance Power's Dabhol Power Station
Ans-b) Adani Mundra Thermal Power Plant is the largest private thermal power plant in India, with a capacity of 4,620 MW.
18. Which is the largest thermal power plant in Maharashtra?
a) Sakri solar plant
b) Chandrapur Super Thermal Power Station
c) Koradi Thermal Power Station (MAHAGENCO)
d) Koyna Hydroelectric Project
Ans-b) Chandrapur Super Thermal Power Station, with a total capacity of 2,920 MW.
19. Which state have the maximum number of thermal power plants in India?
a) Maharashtra and Tamil Nadu
b) Bihar and Jharkhand
c) Kerala and Karnataka
d) Odisha and Andhra Pradesh
Ans-b) Maharashtra and Tamil Nadu, 27 plants each as of February 2025.
20. Oldest state electricity board in India?
a) Madhya Pradesh Electricity Board
b) West Bengal State Electricity Board
c) Delhi State Electricity Board
d) State of Bombay Electricity Board
Ans-c) Delhi State Electricity Board, 1951.
21. Which is the largest wind power plant in India?
a) Jaisalmer Wind Park
b) Muppandal Wind Farm
c) Brahmanvel Wind Farm
d) Dhalgaon Wind Farm
Ans-a) Muppandal Wind Farm in Kanyakumari, Tamil Nadu, is the largest wind farm in India, with a 1,500 MW capacity.
23. Which is the largest power plant in Chhattisgarh??
a) Vedanta Ltd. Chhattisgarh Thermal Power Plant
b) NTPC Korba Super Thermal Power Station
c) Sipat Thermal Power Plant
d) GMR Raipur Coal Fired Power Plant
Ans-b) NTPC Korba Super Thermal Power Station, 2,600 MW Capacity.
24. Which is the largest power plant in Rajasthan?
a) Rajasthan Atomic Power Project at Rawatbhata
b) Suratgarh Super Thermal Power Plant
c) Bhadla Solar Park
d) Kota Super Thermal Power Station
Ans-c) Bhadla Solar Park is the biggest power plant in Rajasthan, with an installed capacity of 2,245 megawatts (MW).
25. Which is the largest power plant in karnataka?
a) PM-KUSUM Solar Plant
b) Bellary Thermal Power Station
c) Raichur Thermal Power Station
d) Sharavathy Generating Station
Ans-c) Raichur Thermal Power Station with a capacity of 1,720 MW.