Category - General Knowledge

Part - Railway

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. What is the name of longest train in India by distance?

a) Thiruvananthapuram-Silchar Aronai Superfast Express
b) Shri Mata Vaishno Devi Katra
c) Dibrugarh-Kanyakumari Vivek Express
d) Himsagar Express

Ans- c) Dibrugarh-Kanyakumari Vivek Express, Length- 4,286 kilometers.

2. Which state has longest railway network in India?

a) Punjab
b) Madhy Pradesh
c) Uttar Pardesh
d) Jharkhand

c) Uttar Pardesh, approximately 9,000 km.

3. What is the name of highest railway station in India?

a) Ghum railway station
b) Ooty (Udagamandalam)– Nilgiri Mountain
c) Shimla
d) Ahju

Ans- a) Ghum railway station - 2,258 meters (7,407 feet).

4. Who is the Current railway minister?

a) Buta Singh
b) Mahaveer Prasad
c) Pawan Kumar Bansal
d)Ashwini Vaishnaw

Ans- d) Ashwini Vaishnaw from 7/7/1921.

5. What is the name of biggest railway stations area in India?

a) Howrah Railway Station
b) Shahdol Railway Station
c) Varanasi Railway Station
d) Indore Railway Station

Ans- a) Howrah Railway Station, Number of Platforms & Tracks- 23.

6. How many zone in Indian railway?

a) 12
b) 15
c) 17
d) 19

Ans- c) 19.

7. What is the name of biggest railway Junctions in India?

a) Howrah Station
b) Katni Junction
c) Abohar Junction
d) Indore Junction

Ans- a) Howrah Station.

8. Who was the first female railway minister of independent india?

a) Vijaya Bhargav
b) Mamata Banerjee
c) Uma Bharti
d) Sarojini Naidu

Ans- b) Mamata Banerjee.

9. What is the name of Smallest railway stations in India?

a) Gomoh railway station
b) Barharwa railway station
c) Amlai railway station
d) Banspani railway station (BSPX)

Ans-d) Banspani railway station (BSPX), Odisha, Only 1 Platform.

10. What is the name of Smallest railway Zone in India?

a) Central
b) North Central
c) Western
d) Metro Railway, Kolkata

Ans-d) Metro Railway, Kolkata.

11. What is the name of Biggest railway Zone in India?

a) North Western Railway
b) South Central Railway
c) South East Central Railway
d) Northern Railway

Ans-Northern Railway.

12. What is the name of Oldest railway junction in India?

a) Metro Railway, Kolkata
b) Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus
c) South East Central Railway
d) Northern Railway

Ans- b) Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (formerly Victoria Terminus), established in 1853.

13. What is the name smallest railway line in India?

a) Palakkad–Pollachi
b) Vijayawada–Gudur
c) Nagpur to Ajni
d) Northern Railway

Ans- c) Nagpur to Ajni, Only 3 Km.

14. What is the name deepest railway station in India?

a) Itarasi Railway Station
b) Howrah Metro Station
c) Surat Railway Station
d) Mathura Railway Station

Ans- b) Howrah Metro Station, located at 34 meters (112 feet) underground.

15. Who was the first railway minister of independent india?

a) N. Gopalaswamy Ayyangar
b) Dr. John Mathai
c) Lal Bahadur Shastri
d) Jagjivan Ram

Ans- b) Dr. John Mathai.

16. Who is the secretary of railway board?

a) Bharati mishra
b) Aruna nayar
c) Alka upadhyay
d) Ravi jain

Ans- b) Aruna nayar from 6/1/1924.

17. Where did the first train run in India?

a) Mumbai - Thane
b) Mumbai - Pune
c) Mumbai - Nagpur
d) Mumbai - Nashik

Ans- a) Mumbai - Thane, 34 km, year - 1853.

18. Where did the first electric train run in India?

a) 3 Feburary 1925
b) 3 March 1925
c) 3 Aprail 1925
d) 3 May 1925

Ans- a) 3 Feburary 1925, Bombay VT and Kurla Harbour.

19. Who is the current chairperson of railway board?

a) Vinod Kumar Yadav
b) Vinay Kumar Tripathi
c) Satish Kumar
d) Anil Kumar Lahoti

Ans- c) Satish Kumar, from 1/9/1924.

20. Who is the first female chairperson of railway board?

a) Madhuri singh
b) Jaya Varma Sinha
c) Rashmi Sharma
d) Bharti yadav

Ans- b) Jaya Varma Sinha from 1/9/1923 to 31/8/1924.

21. Who is the first chief commissioners of railway?

a) Sir Leonard Wildson
b) Sir Austen Hadow
c) Sir Guthrie Russell
d) Sir Clement Hindley

Ans- d) Sir Clement Hindley from 1/11/1922 to 11/10/1928.

22. Who is the first Chairperson Railway Board?

a) PC Mukherjee
b) DC Baijal
c) FC Badhwar
d) BSD Baliga

Ans- c) FC Badhwar from 1/4/1951 to 30/9/1954.

23. When was the Railway Board established?

a) 1907
b) 1910
c) 1915
d) 1905

Ans- d) 1905.

24. Which year the railway finances were separated from the general government finances in india?

a) 1915
b) 1918
c) 1924
d) 1922

Ans- c) 1924.

25. Which Committee recommendation was responsible for the sepeation the railway finances from the general government finances in india?

a) Haden Committee
b) Acworth Committee
c) Martin Committee
d) Sharma Committee

Ans- d) Acworth Committee in 1920–21, headed by British railway economist William Acworth The "Acworth Report".