Category - General Knowledge

Part - Space

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. Who was the worlds first astronaut?

a) Buzz Aldrin
b) Neil Armstrong
c) Yuri Gagarin
d) Karen Armstrong

Ans- c) Yuri Gagarin, Date of Flight: April 12, 1961.

2. Who was the Second man to step on the moon?

a) James Martin
b) Kevin Storm
c) Martin Ford
d) Buzz Aldrin

Ans- d) Buzz Aldrin, Date - July 21, 1969.

3. What was the name of the 1969 moon mission?

a) Apollo 12
b) Apollo 11
c) Gemini 11
d) Gemini 12

Ans- b) Apollo 11.

4.Who was the first woman to go into space?

a) Kalpana Chawla
b) Valentina Tereshkova
c) Victoria james
d) Sally Ride

Ans- b) Valentina Tereshkova, Date- June 16, 1963.

5. When Chandrayaan-1 was launched?

a) October 22, 2005
a) October 22, 2006
c) October 22, 2007
d) October 22, 2008

Ans- d) October 22, 2008.

6. When Chandrayaan-3 was launched?

a) July 14, 2022
b) July 14, 2023
c) July 14, 2024
d) July 14, 2025

Ans- b) July 14, 2023.

7. When Chandrayaan-2 was launched?

a) July 22, 2017
b) July 22, 2018
c) July 22, 2019
d) July 22, 2020

Ans- c) July 22, 2019.

8. Mangalyaan, Indias first Mars mission launch date?

a) 5 November 2010
b) 5 November 2011
c) 5 November 2012
d) 5 November 2013

Ans- d) 5 November 2013.

9. When Chandrayaan-3, Indias lunar mission, successfully landed near the Moons south pole?

a) 23/7/2023
b) 23/7/2023
c) 23/7/2023
d) 23/7/2023

Ans- c) 23/8/2023.

10. What was the first chariperson of ISRO?

a) Homi J. Bhabha
b) Rakesh Sharma
c) Vikram Ambalal Sarabhai
d) Vijay Vasnik

Ans- c) Vikram Ambalal Sarabhai.

11. Who the first astronaut of India?

a) Ajay Kumar
b) Vijay Varma
c) Rakesh Sharma
d) Sam Martin

Ans- c) Rakesh Sharma.

12. What was the launch date of Rakesh sharma space mission?

a) 3/2/1984
b) 3/3/1984
c) 3/4/1984
d) 3/5/1984

Ans- c) 3/4/1984.

13. when Indian Space Research Organisation (ISRO) was established?

a) 15/8/1966
b) 15/8/1967
c) 15/8/1968
d) 15/8/1969

Ans- d) 15/8/1969.

14. where is the head office of ISRO?

a) Hydrabad
b) Bengaluru
c) Mumbai
d) Amravati

Ans- b) Bengaluru.

15. When India Sent 104 Satellites Into Space?

a) 15/2/2015
b) 15/2/2016
c) 15/2/2017
d) 15/2/2018

Ans- c) 15/2/2017.

16. What was the name of India's first satellite?

a) Brahmputra
b) Aryabhata
c) Aryabhata- 1
d) Aryabhata- 2

Ans- b) Aryabhata.

17. What was the name of the rover in the Indian space mission Chandrayaan-3?

a) Prayag
b) Pranav
c) Pragyan
d) Abhigyan

Ans- c) Pragyan.

18. What was total weight of Chandrayaan-3?

a) 4,200 kg
b) 3,500 kg
c) 4,900 kg
d) 3,900 kg

Ans- d) 3,900 kg.

19. What is the name of India's first satellite launch vehicle?

a) Satellite Launch Vehicle-2 (SLV-2)
b) Satellite Launch Vehicle-3 (SLV-3)
c) Satellite Launch Vehicle-4 (SLV-4)
d) Satellite Launch Vehicle-5 (SLV-5)

Ans- b) Satellite Launch Vehicle-3 (SLV-3).

20. Where was the India's first satellite launching site ?

a) Bengaluru
b) Hydrabad
c) Thiruvananthapuram
d) Kochi

Ans- c) Thiruvananthapuram, Thumba Equatorial Rocket Launching Station (TERLS).

21. What is the Budget of ISRO in 2024-25?

a) 13032.75 Crore
b) 13042.75 Crore
c) 13052.75 Crore
d) 13062.75 Crore

Ans- b) 13042.75 Crore.

22. Which ISRO mission discovered water ice on the moon?

a) Chandrayaan-1
b) Chandrayaan-2
c) Chandrayaan-3
d) Chandrayaan-4

Ans- a) Chandrayaan-1.

23. What is the name of India's mission to send humans to space?

a) Shaktiyaan
b) suryayaan
c) Chandrayaan-3
d) Gaganyaan

Ans- d) Gaganyaan.

24. Which ISRO mission was launched to study the Sun?

a) Aditya-H1
b) Aditya-L1
c) Aditya-H2
d) Aditya-L2

Ans- b) Aditya-L1, Launch date- 2/9/2023.

25. Who was the Project Director for Chandrayaan-3?

a) C. Prabhas
b) P. Veeramuthuvel
c) Rajesh Kuamr
d) Aditya Joshi

Ans- b) P. Veeramuthuvel.