Category - General Knowledge

Part - Trophies

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. Cooch Behar Trophy is given for which sport?

a) Football
b) Badminton
c) Hockey
d) Cricket

Ans- d) Cricket, It is a national, four-day cricket tournament for Under-19 players in India, run by the Board of Control for Cricket in India (BCCI). The trophy was named after the family of the Maharaja of Cooch Behar and has been held annually since the 1945–46 season.

2. Jayalaxmi Cup is given for which sport?

a) Hockey
b) Men's Table Tennis
c) Women's Table Tennis
d) Snooker

Ans- a) Women's Table Tennis.

3. Kuppuswamy Naidu Trophy Trophy is given for which sport?

a) Hockey
b) Snooker
c) Badminton
d) Polo

Ans- a) Hockey.

4. Maharaja Ranjit Singh Gold Cup is given for which sport?

a) Table Tennis
b) Hockey
c) Cricket
d) Wrestling

Ans- b) Hockey.

5. Lady Ratan Tata Trophy is given for which sport?

a) Table Tennis
b) Women's Hockey
c) Men's Hockey
d) Cricket

Ans- b) Women's Hockey.

6. MCC Trophy is given for which sport?

a) Shooting
b) Hockey
c) Cricket
d) Wrestling

Ans- b) Hockey.

7. Mis Iqbal Hussain Trophy is given for which sport?

a) Hockey
b) Badminton
c) Football
d) Cricket

Ans- c) Football, It is the trophy for the Sub Junior National Football Championship in India, which is a tournament for under-13 football teams representing different states.

8. Murugappa Gold Cup is given for which sport?

a) Hockey
b) Snooker
c) Badminton
d) Polo

Ans- a) Hockey.

9. Nagjee Trophy is given for which sport?

a) Football
b) Boxing
c) Badminton
d) Karate

Ans- a) Football.

10. Obaidullah Gold Cup is given for which sport?

a) Hockey
b) Football
c) Badminton
d) Cricket

Ans- a) Hockey, It is one of India's oldest and most prestigious hockey tournaments, with a history dating back to 1931.

11. Prithi Singh Cup is given for which sport?

a) Karate
b) Bridge
c) Polo
d) Tennis

Ans- c) Polo.

12. Agha Khan Cup is given for which sport?

a) Cricket
b) Hockey
c) Swimming
d) Tennis

Ans- b) Hockey.

13. Rani Jhansi Trophy is given for which sport?

a) Men's Cricket
b) Women's Hockey
b) Women's Cricket
c) Men's Hockey

Ans- b) Women's Cricket, It was an Indian women's domestic cricket tournament that ran from the 1974–75 season until its dissolution after the 2002–03 season.

14. Radha Mohan Cup is given for which sport?

a) Karate
b) Bridge
c) Tennis
d) Polo

Ans- d) Polo.

15. Ezra cup is given for which sport?

a) Karate
b) Polo
c) Swimming
d) Bridge

Ans- b) Polo, It is one of the oldest and most prestigious polo tournaments in India, instituted in 1880 and named after Sir David Ezra.

16. Gurmit Trophy is given for which sport?

a) Hockey
b) Snooker
c) Badminton
d) Polo

Ans- a) Hockey.

17. Raghbir Singh Memorial Cup is given for which sport?

a) Football
b) Boxing
c) Badminton
d) Karate

Ans- a) Football.

18. Rene Frank Trophy is given for which sport?

a) Badminton
b) Hockey
c) Snooker
d) Polo

Ans- b) Hockey.

19. Sanjay Gold Cup is given for which sport?

a) Football
b) Boxing
c) Badminton
d) Karate

Ans- a) Football.

20. Wellington Cup is given for which sport?

a) Karate
b) Cricket
c) Rowing
d) Polo

Ans- c) Rowing, it was established in 1943 by the Calcutta Rowing Club to honor the winner of the Senior Fours event.

21. Santosh Trophy is given for which sport?

a) Polo
b) Boxing
c) Badminton
d) cricket

Ans- d) cricket, specifically an inter-zonal university limited-overs cricket tournament in India.

22. Subroto Mukherjee cup is given for which sport?

a) Badminton
b) Rowing
c) Football
d) Karate

Ans- c) Football, named after Air Marshal Subroto Mukerjee, the first chief of the Indian Air Force.

23. Uber Cup is given for which sport?

a) Women's Cricket
b) Women's Hockey
c) Women's Badminton
d) Women's Football

Ans- c) Women's Badminton.

24. Winchester Cup is given for which sport?

a) Karate
b) Bridge
c) Polo
d) Tennis

Ans- c) Polo.

25. Surjeet Singh Cup is given for which sport?

a) Badminton
b) Hockey
c) Snooker
d) Polo

Ans- b) Hockey.