Category - General Knowledge

Part - Banking

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. When was the Punjab National Bank (PNB) established?

a) May 1892
b) May 1893
c) May 1894
d) May 1895

Ans- c) May 1894

2. When was the Bank of Baroda (BOB) established?

a) 20th July 1907
b) 20th July 1908
c) 20th July 1909
d) 20th July 1910

Ans- b) 20th July 1908 in the princely state of Baroda by the great visionary, Sir Sayajirao Gaekwad III.

3. When was the State Bank of India (SBI) established?

a) 1/7/1955
b) 1/7/1955
c) 1/7/1956
d) 1/7/1957

Ans- c) 1/7/56.

4. When was the Union Bank of India (UBI) established?

a) November 11, 1917
b) November 11, 1918
c) November 11, 1919
d) November 11, 1920

Ans- c) November 11, 1919

5. When was the Samll Industries Development Bank of India (SIDBI) established?

a) 1989
b) 1990
c) 1991
d) 1992

Ans- b) 1990

6. When was the NABARD established?

a) 1980
b) 1981
c) 1982
d) 1983

Ans- c) 1982

7. When was the Bank of India (BOI) established?

a) September 4, 1906
b) September 5, 1906
c) September 6, 1906
d) September 7, 1906

Ans- d) September 7, 1906

8. When was the Reserve Bank of India (RBI) established?

a) 1/4/1932
b) 1/4/1933
c) 1/4/1934
d) 1/4/1935

Ans- d) 1/4/1935

9. When the major commercial banks were first nationalized in India?

a) 19/7/1967
b) 19/7/1968
c) 19/7/1969
d) 19/7/1970

Ans- c) 19/7/1969.

10. Who was the first Indian Governer of Reserve Bank of India (RBI)?

a) K. G. Ambegaonkar
b) Benegal Rama Rau
c) I. G. Patel
d) C. D. Deshmukh

Ans- b) C. D. Deshmukh, Date - 11/8/1943 to 30/6/1949.

11. Who was the longest serving governor of Reserve Bank of India (RBI)?

a) P. C. Bhattacharya
b) Sarukkai Jagannathan
c) Benegal Rama Rau
d) K. R. Puri

Ans- b) Benegal Rama Rau, Date - 1/7/1949 to 14/1/1957.

12. What is the name of biggest bank of India?

a) ICICI Bank
a) HDFC Bank
c) State Bank of India
d) Bank of Baroda

Ans- a) HDFC Bank.

13. Which Bank is Second largest government bank in India?

a) Bank of Baroda
b) State Bank of India
c) Bank of India
d) Union Bank India

Ans- a) Bank of Baroda.

14. What is the current repo rate in India?

a) 6.20%
b) 6.30%
c) 6.40%
d) 6.50%

Ans- d) 6.50%.

15. What is the current Reverse Repo Rate in India?

a) 3.15%
b) 3.25%
c) 3.35%
d) 3.45%

Ans- c) 3.35%.

16. Who was the first Governer of Reserve Bank of India?

a) Jerom vens
b) Osborne Smith
c) James Braid Taylor
d) Martin Hetch

Ans- b) Osborne Smith, Date - 1/4/1935 to 1/6/1937.

17. What is the name of India's first bank ?

a) Bank of Magadha
b) Bank of Awadh
c) Bank of Nagpur
d) Bank of Hindustan

Ans- d) Bank of Hindustan, established in 1770 in Calcutta (Kolkata) by Alexander and Co. The bank was liquidated between 1830 and 1832 after operating for over 50 years.

18. What was the name of the first bank which was fully operated by indians India?

a) Bank of Magadh
b) Bank of Surat
c) Bank of Nagpur
d) Oudh Commercial Bank

Ans- d) Oudh Commercial Bank was an Indian commercial bank established in 1881, headquartered in Faizabad, and was notable as the first Indian bank with a limited liability and an all-Indian board of directors. The bank ceased operations in 1958.

19. What was the Profit of the State Bank of India (SBI) in fiscal year 2024-25?

a) ₹69,901 crore
b) ₹70,901 crore
c) ₹71,901 crore
d) ₹72,901 crore

Ans- b) ₹70,901 crore.

20. When was Indian banking Act came into power?

a) 1946
b) 1947
c) 1948
d) 1949

Ans- d) 1949.

21. When is the minimum age of open independently accounts in bank?

a) 9 years
b) 10 years
c) 11 years
d) 12 years

Ans- b) 10 years.

22. which type of account get minimum interest rate?

a) Fix Deposit
b) Saving
c) Current
d) Recurring Deposit (RD)

Ans- c) Current

23. How many bank was first nationalised?

a) 8
b) 10
c) 12
d) 14

Ans- d) 14.

24. How many bank was nationalised in second phase?

a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Ans- b) 6.

25. Where is head quarter of Reserve Bank of India (RBI)?

a) Delhi
b) Bengaluru
c) Mumbai
d) Noida

Ans- c) Mumbai.