Category - General Knowledge

Part - Chemistry

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. What is the heaviest metal?

a) Tantalum
b) Osmium (Os)
c) Tungsten
d) Plutonium Pu

Ans- b) Osmium (Os), very dense transition metal in the platinum group, with a density of approximately 22.59 g/cm³.

2. What is the lightest metal?

a) Lithium
b) Sodium
c) Titanium
d) Beryllium

Ans- a) Lithium, very dense transition metal in the platinum group, with a density of approximately 0.53 kg/L.

3. What is the name of metal which is liquid at room temperature?

a) Calcium
b) Sodium
c) Mercury
d) Beryllium

Ans- c) Mercury.

4. What is the Hardest metal?

a) Tungsten
b) Chromium
c) Inconel
d) Osmium

Ans- a) Tungsten, around 8.5 on the Mohs scale.

5. Which metal has the highest resistivity among the common metals and alloys?

a) Titanium
b) Nichrome
c) Magnesium
d) Osmium

Ans- b) Nichrome.

6. Which metal has the highest thermal conductivity?

a) Silver
b) Copper
c) Magnesium
d) Aluminum

Ans- a) Silver.

7. Which metal has the highest electrical conductivity?

a) Silver
b) Copper
c) Magnesium
d) Aluminum

Ans- a) Silver.

8. What is the softest natural metal?

a) Indium
b) Rubidium
c) Potassium
d) Cesium

Ans- d) Cesium which is so soft at room temperature that its consistency is comparable to wax.

9. What is most radio active natural metal?

a) Francium
b) Uranium
c) Radium
d) Thorium

Ans- c) Radium.

10. How many elements in the world?

a) 115
b) 116
c) 117
d) 118

Ans- d) 118.

11. Who was created periodic table?

a) Aarchimedes
b) Dmitri Mendeleev
c) Lui Pascher
d) Albert Einstein

Ans- b) Dmitri Mendeleev in 1869

12. When was main international organization for chemistry is the International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), founded?

a) 1917
b) 1918
c) 1919
d) 1920

Ans- c) 1919. Its headquarters are located in Research Triangle Park, North Carolina, United States.

13. What is the name of most inactive gas?

a) Helium
b) Neon
c) Krypton
d) Argon

Ans- a) Helium. .

14. Which gas is used in light bulb?

a) Helium
b) Neon
c) Krypton
d) Argon

Ans- d) Argon.

15. What is the name of most flammable gas?

a) Hydrogen
b) Propane
c) Methane
d) Helium

Ans- a) Hydrogen.

16. which gas is used in lpg for smell?

a) Helium
b) ethyl mercaptan
c) Krypton
d) Argon

Ans- b) ethyl mercaptan.

17. which gas is used in lpg?

a) Helium
b) Propane
c) Methane
d) Acetylene

Ans- b) Propane, LPG is mixture of Propane and Butane.

18. which gas is used in lighters?

a) Butane
b) Propane
c) Methane
d) Acetylene

Ans- a) Butane.

19. which the S.I unit of temperature is?

a) Centigrade
b) Kelvin
c) Celsius
d) Fahrenheit

Ans- b) Kelvin.

20. What have polyunaturated fats have?

a) Many double bond
b) One double bond
c) One single bond
d) One triple bond


Ans- a) Many double bond.

21. what is the chemical name of washing soda?

a) Sodium Phosphate
b) Sodium Peroxide
c) Modium Monoxide
d) Sodium Carbonate

Ans- d) Sodium Carbonate.

22. what is the farmula of "perl ash"?

a) N₂CO₃
b) L₂CO₃
c) K₂CO₃
d) P₂CO₃

Ans- c) K₂CO₃. its name is potassium carbonate.

23. Which acid is present in the human body?

a) H₂SO₃
b) H₂SO₄
c) HCl
d) H₂SO₅

Ans- c) HCl.

24. Whst is the lightest material in the world?

a) Aerogel
b) Aerographite
c) Aerographene
d) Sodium

Ans- c) Aerographene.

25. What is the coldest element?

a) Helium
b) Copper
c) Magnesium
d) Aluminum

Ans- a) Helium. it boils at -268.9 °C (-452 °F)