| Category |
General Knowledge |
| Part |
Earth |
| Question No. |
25 |
| Time |
25 Minuts |
1. What is the age of Earth?
a) 3.6 billion years
b) 4.6 billion years
c) 5.6 billion years
d) 6.6 billion years
Ans- b) 4.6 billion years.
2. What is the total area of Earth?
a) 310066100 sq km
b) 410066100 sq km
c) 510066100 sq km
d) 610066100 sq km
Ans- c) 510066100 sq km.
3. What is the land area of Earth?
a) 118950800 sq km
b) 128950800 sq km
c) 138950800 sq km
d) 148950800 sq km
Ans- d) 148950800 sq km.
4. What is the water area of Earth?
a) 361149700 sq km
a) 461149700 sq km
a) 561149700 sq km
a) 661149700 sq km
Ans- a) 361149700 sq km.
5. What is the average density of Earth?
a) 4.51 g/cm³
b) 5.51 g/cm³
c) 6.51 g/cm³
d) 7.51 g/cm³
Ans- b) 5.51 g/cm³.
6. What is the equatorial diameter of Earth?
a) 10756 km
b) 11756 km
c) 12756 km
d) 13756 km
Ans- c) 12756 km.
7. What is the polar diameter of Earth?
a) 12613 km
b) 12713 km
c) 12813 km
d) 12913 km
Ans- b) 12713 km.
8. What is the maximam hight of the Earth from sea level?
a) 8650 mtr.
b) 8750 mtr.
c) 8850 mtr.
d) 8950 mtr.
Ans- c) 8850 mtr.
9. What is the lowest point on the Earth's surface?
a) 336 mtr.
b) 356 mtr.
c) 376 mtr.
d) 396 mtr.
Ans- d) 396 mtr., dead sea.
10. What is the Earth's average surface temperature?
a) 11°C)
b) 13°C
c) 15°C
d) 18°C
Ans- c) 15°C.
11. When is the maximum distance between Earth and Sun?
a) 2 July
b) 3 July
c) 4 July
d) 5 July
Ans- c) 4 July. it is called Aphelion.
12. When is the minimum distance between Earth and Sun?
a) 2 January
b) 3 January
c) 4 January
d) 5 January
Ans- b) 3 January, it is called perihelion.
13. what is the Earth's core temperature?
a) 5,200 to 6,000 degrees Celsius
b) 6,200 to 7,000 degrees Celsius
c) 7,200 to 8,000 degrees Celsius
d) 8,200 to 9,000 degrees Celsius
Ans- a) 5,200 to 6,000 degrees Celsius.
14. What is the escape velocity of Earth?
a) 10.2 (km/s)
b) 11.2 (km/s)
c) 12.2 (km/s)
d) 13.2 (km/s)
Ans- b) 11.2 (km/s).
15. What is closest distance of earth to Mars?
a) 51.6 million km
b) 54.6 million km
c) 57.6 million km
d) 60.6 million km
Ans- b) 54.6 million km.
16. Deepest Point of the Earth?
a) Kuril-Kamchatka Trench
b) Philippine Trench
c) Tonga Trench
d) Mariana Trench
Ans- d) Mariana Trench, 10984 mtr.
17. What is equatorial circumference of the Earth?
a) 37,075 kilometers
b) 38,075 kilometers
c) 39,075 kilometers
d) 40,075 kilometers
Ans- d) 40,075 kilometers approx.
18. What is polar circumference of the Earth?
a) 37,008
b) 38,008
c) 39,008
d) 40,008
Ans- d) 40,008 approx.
19. What is the inclination of the Earth's axis to the plane of the Earth's orbit is?
a) 21.5 degrees
b) 22.5 degrees
c) 23.5 degrees
d) 24.5 degrees
Ans- c) 23.5 degrees approximately.
20. What is the nearest planet of Earth?
a) Jupitor
b) Venus
c) Mercury
d) Mars
Ans-c) Mercury.
21. How many layers is in Earth?
a) 4
b) 8
c) 12
d) 16
Ans-a) 4, these are Mantle, Crust, Outer Core, Inner Core.
22. What is the maximum distance between Earth and Moon?
a) 105,500 km
b) 205,500 km
c) 305,500 km
d) 405,500 km
Ans- d) 405,500 km.
23. What is the minimum distance between Earth and Moon?
a) 353,300 km
b) 363,300 km
c) 373,300 km
d) 383,300 km
Ans- b) 363,300 km.
24. What is the land and water ratio of Earth?
a) 33% land and 67% water
b) 31% land and 69% water
c) 29% land and 71% water
d) 27% land and 73% water
Ans- c) 29% land and 71% water.
25. In which area of the Earth where day and night is equal?
a) Equator
b) Tropic of Cancer
c) Tropic of Capricorn
d) Arctic Line
Ans- a) Equator.